Skal du kjøre utfor på ski er det selvfølgelig alfa og omega hvilke typer ski du bruker. Med markedets store utvalg av carvingski, allmountainski, freerideski, twintipski eller jippeski, randonneski, telemarkski og spesielle ski for barn og juniorer kan det være lurt å hente inn noen tips.

Noen gulltips til turenUtfor på ski

Ønsker du å svinge mye, skal du se etter radiusen på skiene. Radiusen har alt å si for hvor krappe eller store svinger du kan ta i bakken. De dyreste skiene er ikke nødvendigvis de beste, for det kommer mye an på dine ferdigheter i bakken og din kroppsvekt. Har du sett deg ut et par rimelige ski, er de som oftest laget mykere og i enklere materialer enn de som koster litt ekstra. Slik bør en person med kraftig kroppsbygning kanskje velge en litt mer påkostet ski. Ved montering av bindinger bør du velge standard hvis du ikke har noen preferanser. Andre elementer som er viktig for skiopplevelsen, er lengden på sålen.

Ved offpistekjøring bør du ha en såkalt keeperstilling med litt bøy i knærne, litt fremoverlent, og ha hendene opp og frem. Slik står du stødig og risikerer ikke å miste balansen. Denne kjørestillingen er gull verdt uansett stil og forhold i bakken eller i pudder. Du får maks press på skiene og riktig holdning for å takle alle forhold ved frikjøring.

Skal du utfor et dropp, bør du sjekke landingen og cirka høyde på droppet for å forebygge å ikke droppe noe for stort og unngå overraskelser ved landing. Etter at du har fått luft i bakken, strekker du hendene fremover, trekker skiene litt opp og passe fremoverlent, og lander i keeperstilling. Slik har du full kontroll. Vend overkroppen mest mulig i fallretningene av fjellsiden, og ikke den veien skiene peker.