Det finnes flere faktorer du bør tenke på når du skal ut og gå tur. Hvordan du forbereder deg til turen, er alfa og omega for en vellykket tur. Alt etter hvor du skal og hvilken årstid det er, er med på å bestemme hva vi pakker i sekken og hva vi kler oss i.

Selv om vi mennesker aldri har kunnet kontrollere værforholdene, kan vi med riktig planlegging sikre oss en deilig gåtur uansett hvor og når vi skal ut på vandring.

Ut på tur!

Planlegger du en fjelltur, er det som regel flere ting du bør tenke på sammenlignet med en skogstur eller tur langs kysten. Er du nybegynner, kan du godt tenke på hvilken tursekk du bør investere i. Det er viktig å få med seg alt, men vanligvis bør du tenke på at du ikke pakker tyngre enn 7–12, som er normal oppakning for en fjelltur. Ta med det utstyret du trenger, og kle deg etter forholdene.Ut på tur!

Ifølge Silje Høysæter, prosjektkoordinator i Norges speiderforbund, er det en kunst å pakke riktig for turen. Ved å pakke lett har du mer energi til å nyte turen, men det er likevel viktig å være føre var for å unngå situasjoner som kan oppstå på turen. Å pakke det riktige utstyret er alfa og omega for å kunne løse utfordringer som kan oppstå underveis. På pakkelisten bør du prioritere sovepose, liggeunderlag, førstehjelpsutstyr, toalettsaker og papir, vannflaske og termos, kniv, hodelykt, kart og kompass, fyrstikker, mat og drikke, kokeapparat (eller drivstoff eller utstyr til å lage mat på bål med). Øks eller sag hvis du ønsker å tenne bål, telt eller utstyr for å overnatte i, myggmiddel og eventuelt solkrem, reparasjonssett samt plastposer (som du også kan træ utenpå sokkene om du blir bløt på beina). For å redusere vekten på sekken er det lurt å ta med mat med lite fuktighet, for eksempel måltider i pulverform.

På kroppen bør du prioritere ull fremfor bomull eller syntetiske stoffer. Ta på deg en tykk ullgenser under vann- og vindtette ytterklær. På beina anbefales ullsokker og fjellsko for fjellet. Det er også lurt å ta med et ekstra sett ulltøy – ull er nemlig gull på tur! Og et ekstra skift av klær kommer alltid godt med.

På dagsturer kan du pakke litt lettere, men likevel er det noen ting du bør tenke på. Finn en liten, god sekk og ta med liggeunderlag og eventuelt sitteunderlag. I tillegg til tursjokoladen nummer 1 – Kvikklunsjen – bør du også ta med noe å spise og gjerne noe varmt å drikke. For å være ekstra godt forberedt kan du også gjerne ta med kart og kompass, hodelykt å bruke i mørket, fyrstikker og kniv. Drar du på tur mellom 15. april og 15. september, må du huske at det ikke er lov å gjøre opp ild i eller i nærheten av skogmark. Skal du gjøre ild, benytt gjerne tidligere bålplasser for å skåne naturen for flere bålringer. Ta også med deg all form for søppel – din egen og andres – for å sikre et fremtidig grønt turmiljø.