Her i Norge finnes det mange fine steder å gå på ski, og det er enkelt å kjøre til fjells med bilen. Det sier seg selv at bilen må være forberedt på vær og føre, enten du skal til hytta eller ta inn på hotell under skiferien. Her er noen gode tips til bilturen, slik at du kommer trygt fram.

Framkommelighet og sikkerhet

Sikkerhet og framkommelighet er helt avgjørende når du skal til fjells sammen med familien. Sørg for at bilen har gode vinterdekk, og ta med kjettinger, i tilfelle været blir skikkelig ille. Fyll tanken på bilen, eller lad opp batteriet helt, dersom du har elbil. Selv om du ikke trenger full tank for å komme fram, kan det alltid oppstå uventede situasjoner der du kanskje trenger ekstra drivstoff. Gode lys og vinduspussere er også viktig, spesielt dersom du skal kjøre om kvelden i regn eller snø. Behandle gjerne frontruten med midler som gir god sikt, for saltede veier og slaps kan lage hinne på ruten og ødelegge for sikten. Ekstralys eller led-bjelker kan gi deg det ekstra lyset du trenger for å se hindringer i veibanen. Pakk bilen sikkert, og sørg for at alt er forsvarlig festet. Løs bagasje kan bli livsfarlig under bråbremsing eller ved kollisjon. Selvsagt må du også sikre mennesker og eventuelle dyr som skal være med. Bruk sikkerhetsbelter og barnestoler riktig, slik at familien er trygg i bilen.

Vær forberedt på det uventede

Norge er et land med mange fjelloverganger og mye uvær. Plutselig kan det bli stengte veier på grunn av ras, uvær eller ulykker. Det kan også bli omkjøringer og kolonnekjøring. Da er det viktig å ta ting med ro og ha med et par ekstrating du kan trenge. Full tank er viktig, i tilfelle du må vente eller kjøre en annen vei for å komme fram. Sørg for at mobilen er oppladet, og at dere eventuelt har med ekstra powerbank. I tillegg er det lurt å ha med ekstra mat og vann, samt varme tepper eller klær, i tilfelle dere blir stående fast på fjellet eller må vente på neste kolonne over fjellovergangen.

Ikke stress. Dersom du er forberedt på det uventede, er det mye lettere å takle de ulike situasjonene som kan oppstå. Vær rolig og tenk at det er bedre å komme fram litt forsinket i stedet for å ikke komme fram i det hele tatt.